Click!!! click!!!

Friday, October 22, 2010

bila la nak update ni...

aduhai...bila la nak rajin membebel kat blog yg sunyi ni ye.
ermm...tunggu....mmg nak update entry walaupun tak de orang baca ke...hahah
tapi..update untuk diri sendiri je pun tak pe kan..hahaha
kat sini la nak simpan ilmu2 berkaitan macam2 la sejak jadi ummi ni..
tunggu la ye..memang nak update pun...tunggu streamyx kat rumah tu dapat (lepas pindah rumah, streamyx masih belum disiap pindahkan (ayat apa ni? patut BM ku masa SPM dpt B4 je..hahaha)
Read more...

Friday, August 6, 2010

Update...update...

wahh!!!sudah lame sungguh la tak update or jenguk2 blog ni.sungguh sudah bersawang.memang la tak rajin, malas sungguh nak berblog sebelum ni.sejak mula kerja di tecways ni la..adoii la..

erm, last updated is on january 2010. hah, dah masuk berapa bulan ni. Perkembangan??terlalu pantas masa berlalu. Auni Raudhah pun sekarang sudah berlari!!! hihi..seronok tengok perkembangan anak membesar. Semakin bijak plak tu, semakin manja,hihi..

Owh ye..Auni Raudhah bakal jadi kakak bulan disember ni, InsyaAllah. Semoga semuanya selamat dan dipermudahkan. Tak pe la auni raudhah dapat adik walaupun masa tu nanti dia tak cukup lagi umur 2tahun. Dah pandai lari, dah pandai cakap, kira ok la kalau ada adik. Makan sendiri pun dah pandai. Hihi, teringat pula, penat-penat ummi ajar sebut "Daddy" dia nak juga sebut "BAPAK"..hihi..ohh apakah?? tak pe la.daddy pun tak kisah raudhah panggil daddy = "BAPAKK"

haa..di sini, sekarang tengah nak rajin-rajin cari info pasal penyusuan, ber'cloth diaper', baby wearing. erm, semua untuk persediaan kelahiran adik Auni Raudhah ni. Girl or Boy, masih belum pasti. Busy tak sempat scan lagi ni. Tak kisah la Girl or Boy, asalkan sihat.

Yup, dulu Ummi tak berjaya nak susukan auni raudhah secara exclusive breastfeeding dalam masa 6bulan. Sebab apa?? sebab tak cukup ilmu. Kenal susuibu.com pun lepas seminggu start kerja. Rupa-rupanya, ummi jauh ketinggalan pasal hal-hal penyusuan susu ibu ni. Maafkan ummi ye sayang. Tp ummi cuba untuk buat yang terbaik kan..cuba untuk bekalkan stok susu perah walaupun masih tak cukup dan kena topup dengan susu formula..

JADI!!! Azam untuk menyusukan adik secara exclusive breastfeeding selama 6bulan pertama, akan ummi cuba laksanakan, insyaAllah..

Akan dihuraikan apa itu exclusive breastfeeding dalam entri yang lain. Harap-harap ada masa nak update blog ni la lepas ni. hihi

Haa, sekarang ni pun Auni Raudhah masih breastfeed. Cuma.. sekarang ummi tak pump dah. start pregnant, due to morning sickness(erk, sampai petang loya2 muntah2!!), memang totally tak larat dah nak mengepam. Tambahan, production susu memang merudum masa pregnant ni. Jadi, auni raudhah hanya menyusu bila nak tidur sahaja. Memang terpaksa bagi susu formula la. huhu..

tapi, tidak mengapa kan, jika lepas lahirnya adik si Auni Raudhah nanti, dia akan sambung menyusu bersama adiknya?? hihi..ini dinamakan tanderm nursing. Persediaan, cara-cara nak menjayakan tanderm nursing ni, memang ummi tak habis study lagi. Akan dikaji dan insyaAllah akan diceritakan dan dihuraikan dalam blog ini. Untuk rujukan dan tatapan ummi nanti. Senang sikit, tak payah jenguk-jenguk web lain kalau semua info dah simpan dalam blog ni kan? :)

oh yea, lagi satu, azam ummi..untuk ber'fully cloth diapering' si adik dan juga Auni Raudhah. ummi dah cakap dengan daddy, kalau dah pindah nanti, ummi nak start balik pakaikan Auni Raudhah cloth diaper. Sbb keadaan rumah sewa yang agak kurang memuaskan(alasan je kot..hikhik, sbb kena bongkok2 bila nak bersihkan cloth diaper tu..hihi), jadinya ummi tak larat nak teruskan. tak apa la, koleksi banyak-banyak tu, boleh digunakan lagi :). Akan ummi update juga cerita-cerita dan info serta photo-photo menarik yang berkaitan dengan cloth diaper ni. Dah beli banyak-banyak, membazir dan rugi la jika tak digunakan. btul tak??

Baby wearing? Baru beli, dan baru pakai 2-3kali. Pakai bila pergi pasar or shopping complex. Cuma, tak tau bagaimana nak masukkan new born baby dalam tu.hihi, kena rajin2 cari info dan praktis juga ni..hihi
Read more...

Saturday, January 23, 2010

Iklan TV yang Auni suka

Si manjaku auni raudhah tersangat la suka dengan iklan2 ni. So, aku pun google dan download untuk dia. senang sikit boleh bagi dia tengok puas2 dan leka. Boleh la ummi tinggal buat kerja2 rumah :)

video
iklan horlicks 2009


video
iklan scott emulsion


video
iklan ribena
Read more...

Mengimbas kembali..

Aku terpanggil untuk sama2 memblogkan diri apabila ramai mommies di luar sana yang menulis jurnal tentang anak2 mereka.nampaknya aku tengah nak belajar menaip dengan ejaan yang skema sekali. banyak juga blog yang aku baca. paling aku suka, tentang supermoms yang dikurniakan anak istimewa. sungguh tabah sekali mereka membesarkan dan mendidik anak2 mereka. semoga Allah sentiasa memberikan mereka kekuatan dan ketabahan.

yeap, kat sini terasa nak share cerita tentang si comel, Auni Raudhah. My sweet sweety princess. pejam celik, pejam celik, si Auni sudah 10 bulan. memang tak sangka masa berlalu dengan cepat sekali..

Auni Raudhah, dilahirkan 8 mac 2009, jam 10.28pm. EDD 9 mac, induce gara2 blood pressure aku naik. Alhamdulillah, semuanya selamat dan auni dilahirkan sihat dan sungguh comel sekali.


Inilah photo pertama Auni Raudhah, lebih kurang sejam selepas dilahirkan. Dan inilah photo yang paling aku suka.

Sekarang, auni dah 10bulan..semakin lasak, aktif dan ceria. Menjadi menghibur ummi dan daddy. Dalam umur 10bulan, auni sudah pandai bertatih, setapak dua tapak kira ok la kan? merangkak pula, agak ada kemalasannya. Tapi diikutkan dia sudah pandai merangkak, cuma lebih suka untuk menjulur/mengesot saja,hahah.Tak pe lah, asalkan auni sihat dan bijak.


Auni dah pandai mengajuk apa yang orang cakap dan tiru apa yang orang buat. Tau pulak buat bunyi kentut kalau ada dengar perkataan "kentut". hahah, lagi lah kalau dengar si daddynya kentut kuat2 xmalu. mesti auni akan mengajuk bunyi kentut tu. hahah.

banyak la perkembangan yang aku perhatikan sepanjang 2bulan aku jadi surirumah sepenuh masa. memang seronok bila anak tiap2 hari kita yang jaga. tapi, takat ni saja. sebab aku dah kena kerja balik. bukan suami tak mampu , terfikir bekalan di masa depan bila berlalu perkara yang tidak diingini.

Tak pe la auni, weekend ummi boleh jaga auni, malam2 auni boleh tidur sama dan memek ummi. Nanti ummi kerja, macam biasa ummi pump susu untuk auni ye sayang..ummi sayang auni sangat2..kalau boleh memang nak jaga auni lagi, nak sentiasa dengan auni, tapi ummi kena pergi kerja..nanti boleh la ummi belikan auni baju cantik2, mainan banyak2, apa2 je yang ummi nak belikan untuk auni takkan nak harapkan daddy , dia tengah kumpul duit nak buat rumah,.hahahah. Thanks daddy sebab dah belikan baby car seat yang baru!!! :)

Yeay, mari tengok photo2 auni ni, bagi menarik sikit blog ni yang tak menarik langsung. Ahaks!

"saya tengah tidur, daddy snap juga sebab dia kata saya tidur tutup mata dengan tangan"

"kalau tak silap, ni photo masa saya 6bulan. masa tu hari raya..haha"

"haa..ni gambar saya dengan daddy. Saya sangat sayang daddy"

"haa..ni pula gambar saya dengan ummi :) gigi ummi cantik la :p"

"haa..costume ni daddy belikan masa dia kerja dekat guam, tapi saya dapat pakai 2kali je..tak muat dah.."


"eh, si cat nenek nama KIKO...saya suka!!!"










Read more...

Wednesday, January 20, 2010

PRETTY ZAZA BABY FACE CONTEST

MARI2....Join Contest ini....isi2 masa lapang..memeriahkan suasana...hehe
contest
pertama yang aku nak join...suke2 saje..memeriahkan suasana...heheh..contest apakah??


ANJURAN :-PRETTY ZAZA
TARIKH TUTUP :- 5 FEBRUARY 2009

dan....inilah photo yang aku pilih...hihi

AUNI RAUDHAH BINTI MOHD NOR FAUZI
10 BULAN
BABy GIRL :)


Read more...