Click!!! click!!!

Tuesday, January 31, 2012

Today is my last day...akhirnya...

Hari ini last day bekerja.. Dulu mula kerja kat company ni 1st Feb 2010, baru 2tahun kan.. Then dulu kalau tak silap, mula kerja lepas maternity leave pun 1 Feb 2011... Ni , 1 Feb 2012 pula, tak masuk ofis ni dah.. Maybe lepas ni jarang update blog, or mungkin lagi kerap update blog..mana tau kan? Tapi kalau dah dua2 anak jenis suka mengacau kalau mak pak dia online or pasang laptop maupun pc, confirm la susah... hahaha..budak2 sekarang,kan...huhu

Eh, kalau saya jarang online nanti, jangan lupakan saya ek...heheheheheh...akan cuba pandai2 bahagikan masa untuk jenguk blog kawan2 yang lain... Ni entry last duduk kat ofis ni...jap lagi nak handover laptop ni dah... bye2 t**ways!!!!!!


Cita-cita nak jadi housewife tercapai...tapi masih ada rasa takut...entah takut apa,taktau la...n rasa moody n down sejak akhir2 ni........entah kenapa... :(

~Ummi Auni&Aufa~
Read more...

Monday, January 30, 2012

Ajar anak menabung..


video

Video senget je kan...guna handphone bukan android...hahaha! Sekarang si aufa kalau jumpa coin, dia akan cari tabung..nak masukkan dalam tu.. Harap2 sampai besar la rajin nak buat macam tu ye dik.... Tapi masih perlu dipantau, takut gak dia nak masukkan mulut... sebab dalam video ni pun dia nak gigit itu coin tau..haha.. Tapi kalau dia nak gigit coin tu , mesti dia pandang,jeling, sengih2  semacam...hehehe
Eh...si aufa ni memang sangat pantang nampak duit kertas, lagi-lagi duit rm10...heheh..mata duitan ke? Eh, aufa dah pandai berjalan di usia 1tahun 1bulan 2minggu...Lebih kurang sama macam kakak auni... alhamdulillah...

Esok, 31st January, hari terakhir bergelar working mom...hihi...


~Ummi Auni&Aufa~
Read more...

Friday, January 27, 2012

Jatuh cinta dengan pavlova!

Sebenarnya rindu nak makan pavlova lagi... baru 2kali buat..pertama kali boleh la dikatakan jadi tapi kurang menjadi? eh... tapi dah jatuh cinta..hihi...buat 1/2 adunan je, 2biji telur..

Kali kedua, my husband yang buat untuk birthday mak dia..Menjadi la, garing diluar..hampir perfecto cuma leper tapi tak sempat nak tangkap gambar... Sedap sangat, tak cukup buat satu adunan -4biji telur... Rajin,kan husband aii..hehehe, saya jadi pembantu je..

Belum pernah lagi makan pavlova yang orang jual..adakah memang begitu rasanya ek? hehe...
Saya ambil resepi dari blog irmadilondon ni, senang nak faham.. Takla susah sangat buat pavlova ni rupanya..Cuma make sure meringue tu menjadi la kan.. Nak buat lagi!!! entah bila..ni pun macam nak demam..oh!!

First time saya buat meringue...memang berdebar-debar tau..syukur menjadi..

Iye ke menjadi ni? confident je kan..mcm ekor casper pulak..hehe

Pavlova penutup periuk pertama saya...cuma ada 1biji strawberi je masa ni..kali kedua kaya penuh buah tapi tak sempat nak tangkap gambar..hihi

Jom buat pavlova! heheh


p/s: saya ni memang selalu failed bab2 baking...pavlova ni takyah bertepung gandum bagai...sebab tu menjadi kot..hahahaha

~Ummi Auni&Aufa~
Read more...

Thursday, January 26, 2012

Eh..tipped from dealmates.com.my?

Eh..hari ni terasa nak jakun n happy je... dah sah memang mizah ni jenis jakun kan..hahaa..
Tadi blogwalking, nampak la iklan screen protector untuk iphone 4s, iphone tu bukan aii punya ye..aii tak mampu nak beli..hihi... haa, nak belikan untuk husband sebab murah sangat kan, rm7.90 je.. free delivery pula tu.. so click punya click, click buy..then choose payment method..tetiba dapat message...successfully... eh, belum bayar kan? check email, dapat camni


Tapi masih tak percaya, check account dalam dealmates.com pula... ala, benda rm7.90 pun nak kecoh? eh mestilah...heheheh


Tu pun masih tak percaya gak...hehe...bila tengok PAID kat situ..apelah kan... nak sahkan lagi betul ke tidak..saya try beli untuk kali kedua...click punya click, pilih payment method bagai, tetiba popup website bank untuk buat pembayaran la pula...so memang yang memula free la ye? banyak la dia bagi free kalau camtu ek?? syukur.... tapi usah lupa nak redeem pula kan...heheheheh

Maaf, entry mizah yang tengah jakun..hehehe..kalau nak beli, boleh tengok sini : dealmates.com.my

First time guna dealmates, tetiba dapat free, mestilah suka kan..kan..kan :p walaupun cuma rm7.90 je..hahahah


Kesian kan...mampu beli screen protector je..hahhahahahh, eh tu pun tipped kan..haha

~Ummi Auni&Aufa~
Read more...

Yang ini pun bakal ditinggalkan......susah nak terima!!

Kalau saya akan tinggalkan kerjaya saya, itu boleh diterima dengan hati yang terbuka dan gembira walaupun mula-mula rasa sedih, tapi...bila kena tinggalkan tempat bawah ni....ohhh..hati tak tenang.. Mungkin dugaan kami, bukan rezeki kami..ujian besar buat kami... Masih belum ada lagi keputusan yang terbaik buat masa ni... Terlalu banyak pilihan...mungkin jalan terakhir....istikharah kan...sedih tau!!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





~Ummi Auni&Aufa~


Read more...

Sesi mengemas - Karibu Seat to Let Go..

Sesi sell to clear pula..Rumah dah penuh serabut dengan barang2..lagi2 yang sudah tidak digunakan..next baby lambat lagi... So saya nak let go KARIBU SEAT WITH TRAY...color hijau macam dalam gambar kat bawah ni...kalau boleh COD area meru,klang,shah alam ke.. Kalau nak pos, tak sure berapa postage fees untuk karibu tu..rm10 kot... Harga nak let go...rm100..boleh la kalau nak nego..dulu saya beli rm139..Condition 9/10...masih sangat elok sebab jarang2 digunakan..

Karibu seat with tray, yang sangat2 jarang digunakan..

Tidak disertakan dengan ini budak ye..hehehe, masa ni aufa 5bulan kot..huhu

Kalau berminat, boleh email ke relax_le99@yahoo.com

~Ummi Auni&Aufa~
Read more...

Wednesday, January 25, 2012

Ribut solar??

Ohh hari ni goyang kaki takde kerja...so hari ni dok menghadap encik google, tanya dia pasal ribut solar...
Baru tau pasal fenomena ni, bila ada kawan yang bagitau dan dia rajin mengkaji...so makcik mizah ni pun berminat nak ambil tau... Takut tau baca pasal kisah ribut solar ni.... Kalau korang nak baca, google la ye...

So, kurangkan la aktiviti di luar rumah...ermm..bila terbaca benda2 macam ni, mesti teringatkan anak kat rumah kan.........huhuhu

Antara link yg dijumpai n dirujuk :
http://kulanzsalleh.com/fenomena-ribut-solar-terbesar/
http://kulanzsalleh.com/suara-aneh-di-langit-strange-sounds-in-the-sky/

kat kosmo hari ni pun ada ye...
http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=0125&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm

Kalau rajin n ada masa, dan berminat dengan kisah or berita macam ni, rajin2 la google... betul ataupun tak, hanya Allah yang tau...Wallahualam.....


Sumber : google... antara gambar ketika ribut solar berlaku... wallahualam...
~Ummi Auni&Aufa~
Read more...

Bakal ditinggalkan....

'Workstation' yang bakal ditinggalkan....

Minggu ni..mode happy sebab ni minggu2 terakhir eh minggu depan la minggu terakhir..lepas tu, jadi la fulltime housewife...hehehe..

Dah tak sedih dah...hehe.. Harap2 semuanya dipermudahkan nanti...aminn

~Ummi Auni&Aufa~
Read more...

Wednesday, January 18, 2012

18Jan2012

Sedih nak lepaskan... hari ni dah bagi surat resign kat technical manager...huhu... Ikutkan hati, happy nak duduk rumah tapi pada masa yang sama, saya yang mata duitan sedih gak tinggalkan company ni walaupun takde sumbangan saya...cehh!! Nama je software engineer tau...2tahun kerja sini saya tak buat pun kerja macam SE lain buat...hehe..

Doakan semoga lepas ni kami sekeluarga sentiasa murah rezeki, dipermudahkan segala urusan rumahtangga yang bakal saya jalankan sepenuhnya nanti...ohhh...adakah memenatkan?? heheheh...tapi dapat luangkan tiap saat dengan auni n aufa, cukup buat saya gembira...hhuhu, eh apesal sedih??

Sedih...air mata berlinangan masa taip entry ni....Maafkan saya ye boss...nanti boss cari SE lain ye, semoga lepas ni banyak project yang masyuk untuk company ni ye....

Too my husband, jangan buli saya ye bila dah sepenuhnya jadi housewife...sometimes i still need ur help.. SEDIHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 





~Ummi Auni&Aufa~
Read more...

Sejuk hati ummi...

Bila mood dia baik, dan datang angin rajinnya, dia akan cakap "odah nak tolong ummi..sidai baju masukkan baju dalam mesin la tu "

Rajin,kan dia....hehe...sejuk perut ummi tau..perut ke hati ye? heheh

Lepas tu...kedengaran dari luar.."Ummi!! Oda nak sapu macam ummi!!" hihi...suka ummi dengar dan tengok tau! :p

Makin buat sampah ada lah...hehehe, lenkali tolong ummi cuci lantai luar tu ye..

Berpenyapu lidi je?? hehe...Rajin tolong ummi kan...hehe

Semoga rajin sampai bila-bila..heheh




~Ummi Auni&Aufa~
Read more...

Tuesday, January 17, 2012

"kami belum jemu!!"

Taktau la nak cakap macam mana, sebab asal balik rumah je, cakap nak tengok smurf! Asal duduk rumah je nak tengok smurfs! Asal bangun pagi je terus nak tengok smurfs...Fenomena dalam rumah je ni, tapi ummi n bapaknya sudah jemu, tak boleh nak tengok berita ke, cerita lain ke..Dah la kami takde astro..hihi...Dah sebulan lebih tau tiap2 hari kena pasang CD pirate SMURF tu...huhuhu... Si aufa yang baru setahun pun macam dah hafal adegan dalam tu je..tepuk tangan just before adegan tepuk tangan dalam movie tu bermula...heheheh....tapi kami dah jemu la nak!!!

"Blue moon"...ehehe...dah try pasang movie lain, tak laku pula..khusyuk kan? hehe

Mesti nak tengok dekat2 la si kecil ni...huhu

Teddy smurf dah belikan, tapi laku sekejap je...huhu

~Ummi Auni&Aufa~
Read more...

Thursday, January 12, 2012

Langkawi-Day 2

Tak habis-habis lagi nak bercerita percutian kat langkawi kan...tak puas la...rasa nak duduk situ sebulan je la... Hari kedua, tak banyak aktiviti kami sekeluarga...kami cuma ke Pulau Payar je..

Untuk ke pulau payar, amik pakej snorkelling, harga rm120 per person untuk adults, anak-anak masih free.. kami amik pakej basic je, pakej beach..kalau nak more activity, korang ambik la pakej platform..tapi lagi mahal ye..tapi, kalau pandai cari n survey, boleh dapat lagi murah la..

Iye-iye je kan...kami masing-masing mana la reti nak berenang, even nak pakai set snorkell tu pun tak reti! heheh..fokus on mandi manda je la...hihi..husbandku syok la cuci mata, majoriti mat salleh or bangsa asing la...orang melayu cuma 2family je kalau tak silap, hari kerja kan..hihi..

Ala...kat sini tak banyak gambar la...sikit2 je sebab excited nak mandi laut kan...pertama kali tau si auni n aufa ni mandi laut...kesian... Pastu teringat dialog auni bila dia nampak orang berenang, dia cakap "ummi! tengok..orang TERBANG!"...haha, tak cukup vocab la tu..hihihihihi, layannnnn...

Sementara nak tunggu pihak agen fetch kami ke jeti, kita jalan-jalan dulu kat area hotel ni..lepas breakfast..-breakfast kat de baron resort ok la, not bad...hihi

Kat sebelah restoran tu, byk pondok2...boleh gak kalau nak breakfast, lunch n dinner kat pondok tu..syok rasa angin bertiup..hihi macam promote hotel tu je kan..haha

Pathway berbumbung ke pool...cantik gak la

Menuju ke pool, ada kolam ikan...ikan besar2...

suka la tu nampak fissshhh...

swimming pool kat de baron resort..

santai...ewah2...hehe

Susah sikit nak handle si auni yang excited and jakun macam umminya , lari sana, lari sini takut dia tetiba masuk dalam pool je...hahaa
Area de baron bistro, tepi laut..buka waktu malam je..siang, boleh berjemur santai2 situ..hihi

Lagi gambar sebelum ke jeti...sangat suka tengok kapal2 berlabuh...

Haa, kalau suka shopping, meh duduk kat de baron resort ni...kat depan hotel tu, ada deretan kedai baru, kat situ ada kedai nama RAM kot, lebih besar dari Haji Ismail Group tu..dan pilihan lagi banyak..boleh jalan kaki je tau...mizah jumpa kedai ni pun hari terakhir kat situ, lagi 2jam flight balik..sedih..hihi, tapi selamat la duit kan..hahaha

Nak naik feri, pertama kali anak-anak naik 'bot', suka la si auni tu..sebab kat rumah selalu angan-angan duduk atas baggage dan nyanyi, "row,row,row your boat.." hihihi, tapi ni tak boleh nak row la ek...hihi

Perjalanan dari jeti ke Pulau Payar, dalam sejam gak la...dalam feri, tidur je la..hehe, tapi memang cantikkkk sangat...air jernih...dan ikan jinak2...banyak sharks, tapi shark jinak gak la kot..heheh

 Nampak ke? hahaha...low quality sgt..hehe

Macam-macam ikan ada, warna warni..kalau ada rezeki boleh nampak nemo, tapi kitorg tak jumpa..tapi comel2 la ikan tu...ada yang rupa mcm kawan si mermaid dalam kartun tu, yang warna biru kuning tu...coral yang cntik, banyak gak gamat2, geli je tengok...alahai, syok la kat situ..takyah snorkell pun boleh nampak ikan2 tu..sebab cetek dan jernih.. hihi, tak byk gambar sebab excited nak mandi manda kan..hehehe
Untuk pakej beach ni, mandi, snorkelling la sampai lebam sampai jam 3...lunch pack disediakan.. jam 3 lebih, bersiap naik feri lagi...dah letih, confirm tidur je la dalam feri...situ dah la panas..amat la panas...huhu, tapi best!

Malam tu, kami makan malam kat restoran wan thai kat pekan kuah...haha, takde gambar gak sebab dah lapar n sedap tau..lagi2 ketam goreng tepung dia...kalau korang gi restoran tu, make sure order ketam tau, sebab lembut je makan dengan kulit2 sekali...heheheh, dan yang uniknya, air kosong dia yang wangi2 pandan, takyah order air lain..hihi

Itu je la aktiviti kami hari kedua..tak puas la..nanti anak2 dah besar sikit rasa nak repeat je pergi pulau payar..banyak penat nak handle anak-anak kecil je ikutkan..tapi masih rasa happy...hihihihi


~Ummi Auni&Aufa~
Read more...

Tuesday, January 10, 2012

Langkawi-Day 1

Mari kita sambung cerita percutian kami sekeluarga di Langkawi..hehe, baca dan tengok la sampai muntah hijau...hihihihi, Kalau jemu dan bosan, jangan marah ye... :p

Sampai je kat Airport Langkawi, husband terus je dapatkan kereta sewa..Kami pilih myvi-auto, harga rm80 untuk sehari...kira mahal ke ek? Sebab dengar2 kalau off season boleh dapat lagi murah? erk..takpe la....selamat la condition kereta tu ok, kereta baru la kot, tapi bukan myvi baru tu ye...

Lepas dah dapatkan kereta sewa, confirm la mau check in hotel dulu, untuk hotel, kami pilih de Baron Resort...OHH, saya dah jatuh cinta dengan hotel ni...hotel ni terletak dengan pekan kuah, kira 15-20minit dari airport, kalau tak silap...Saya dah lama dok usha hotel ni, sebab view dan environment dia nampak menarik! ceh.. Rate kat hotel ni, rm200 untuk satu malam, bilik Deluxe..siap buffet breakfast untuk 2orang, anak-anak masih free..

Sementara tunggu husband setelkan urusan check in, saya bawa auni dan aufa jalan-jalan kat lobi, ternampak akuarium tepi lif...ada ikan ni, cantik..macam pakai lipstik kan? saya ambil gambar dia...tapikan, esoknya dia takde dah..mati ke?? sian tau...huhu rasa bersalah sebab ambil gambar ikan tu, kot2 la sensitif terkena flash kan..huhuhu

Ohh..bilik dah disepahkan, baru nak ambil gambar..bilik ni luas, menghadap laut...toilet dan bilik air memang bersih. haa, de baron resort ni, tak jauh dari jetty, dan boleh nampak dataran helang tu...nampak replika helang besar tu la..

Haa...pemandangan yang mizah nak sangat tengok dari bilik kat de baron ni, sebab tu sanggup cancel booking dengan agent, n direct booking kat website hotel tu..sebab kalau booking dengan agent, akan dapat hillview room dan lebih mahal,kesian la kan, datang2 dari jauh nak tengok laut yang cantik, kalau tak dapat sedih! dasar cerewet!!...so bila booking direct dengan hotel, dapat la seaview, harga lagi murah la pulak...suka!!!

Lagi view dari tingkap...eh semua gambar dalam blog ni diambil guna handset je...sebab tak sempat nak keluarkan kamera...husband pun malas dah nak usung kamera kecil tu..berlagak dia sebab iphone 4s kan kamera 8megapixel..so gambar2 dari iphone husband, belum ditransfer lagi..huhu

Si kecil ni, asal mula cranky je, bagi la dia baring kat tilam..confirm senyap dan senyum2 je pastu sebab boleh dapat upah lepas tu kan..heheh

Dahs siap2 solat, kami pun bergegas ke orientall village, nak naik kabel car... kami nak sengaja pergi petang, sebab nak dapatkan harga happy hour kan..harga tiket untuk 2 dewasa, rm30, kanak-kanak umur 2tahun ke atas rm10...separuh harga n tunjuk IC...

Best...sebab lengang je takde orang lain tunggu n beratur...ohhh suka!!
Antara gambar yang ada, kat sini banyak guna phone husband untuk ambil gambar la...

Best naik kabel car tu, pastu rasa nak tercabut lutut bila naik turun banyak tangga kat last point tu..yang ke gunung mat chinchang ke apa nama...erk...semput!! Selamat guna SSC...kalau tak...tak dapat bayangkan...esok2 upload gambar kat sini banyak2 ye...hehe...

Dah penat berjalan petang tu, sampai hotel terus siap2 untuk makan malam...Dah tahap kebulur tau..sebab belum jamah makanan berat dari mula sampai kat Langkawi.. Lepas solat, terus la keluar, nak cari restoran wan thai, tapi tak jumpa...last2 makan kat bistro de baron tu, tepi laut...syukur la sedap gak makanan kat sini, esok harus la cari n tanya mana wan thai tu...cari sampai jumpa...heheh :)


Mengantuk, penat dan lapar..mana jadi keutamaan? Heheh..dah la angin sepoi2 je...

ehh..bersambung lagi, di lain masa ye...2nd day, kami ke Pulau Payar, dari zaman sekolah berangan nak pergi situ tau! Thanks lagi to my husband.. :)





Eh, bersambung lagi....hehehehehe







~Ummi Auni&Aufa~
Read more...

Monday, January 9, 2012

Pertama kali...

Selesai dan tamat sudah percutian yang ditunggu tahun 2011..haha, alahai pergi Langkawi je pun..orang lain dah jauh melencong melancong, kami baru sampai Langkawi...erk, tak kisah la jauh ke dekat, asalkan family vacation,kan! hehehe..

Meh nak cerita sedikit sebanyak kisah percutian kami yang pertama kalinya sejak ada anak2, percutian yang tak seberapa, but thanks to my husband sebab sudi bawa isteri dan anak-anak bercuti, sudi ambil cuti panjang untuk meluangkan masa bersama dan melayan kami yang banyak karenah ni...hihi

Percutian kali pertama ni, juga kali pertama mizah dan anak-anak naik flight..hooo..kesian kan, orang lain dah berkali-kali naik airplane, mizah dah tua baru nak naik...hihi...oh kesian, but thanks lagi sekali to my husband sebab sudi redeem point enrich miles tu untuk kami...hehehe...dapatlah naik MAS, bayar rm600 juga la untuk return tiket..kira ok la kan.. oh tak sabar nak tunggu redeem point kali kedua, bilakah? hehehe

Bersiap...auni lah yang paling tak sabar nak pergi Langkawi...naik airplane...

Dipaksa duduk diam2 sambil merenung airplane...isk, nak ke dia diam..confirm ligat lompat lari pusing sana sini..isk..isk..


hihi...boarding time...pertama kali masuk dalam airplane kan..hihi

Tapi, memandangkan aufa masih kategori 'infant' haruslah dipegang itu budak kecik..Syukurlah dia tidur sepanjang flight selama sejam tu je...

Bersambunglah kisah percutian kami di next entry nanti ye...tak sempat :p






~Ummi Auni&Aufa~
Read more...