Click!!! click!!!

Friday, January 27, 2012

Jatuh cinta dengan pavlova!

Sebenarnya rindu nak makan pavlova lagi... baru 2kali buat..pertama kali boleh la dikatakan jadi tapi kurang menjadi? eh... tapi dah jatuh cinta..hihi...buat 1/2 adunan je, 2biji telur..

Kali kedua, my husband yang buat untuk birthday mak dia..Menjadi la, garing diluar..hampir perfecto cuma leper tapi tak sempat nak tangkap gambar... Sedap sangat, tak cukup buat satu adunan -4biji telur... Rajin,kan husband aii..hehehe, saya jadi pembantu je..

Belum pernah lagi makan pavlova yang orang jual..adakah memang begitu rasanya ek? hehe...
Saya ambil resepi dari blog irmadilondon ni, senang nak faham.. Takla susah sangat buat pavlova ni rupanya..Cuma make sure meringue tu menjadi la kan.. Nak buat lagi!!! entah bila..ni pun macam nak demam..oh!!

First time saya buat meringue...memang berdebar-debar tau..syukur menjadi..

Iye ke menjadi ni? confident je kan..mcm ekor casper pulak..hehe

Pavlova penutup periuk pertama saya...cuma ada 1biji strawberi je masa ni..kali kedua kaya penuh buah tapi tak sempat nak tangkap gambar..hihi

Jom buat pavlova! heheh


p/s: saya ni memang selalu failed bab2 baking...pavlova ni takyah bertepung gandum bagai...sebab tu menjadi kot..hahahaha

~Ummi Auni&Aufa~

10 comments:

  1. wahhhh rajinnya mizah!!
    akak tak pernah cuba buat pavlova ni..
    senang sgt ke...alahai meleleh dah air liur nih..rasa mcm nak try.

    ReplyDelete
  2. macam menarik..tak manis sangat ke mizah? pernah try hari tu, mmm..agak manis juga la..akak mmg tak gemar makan manis2 ni..hehe

    tapi sebab mizah kata tak perlu ada tepung2 ni, maka nak terjah gak la resipi dia

    ReplyDelete
  3. kak mazz: sila la buat..tak susah pun...

    kak ayu: mizah kurangkan sukatan gula tu...so kurang manis la...whipped cream pun dikurangkan gula..heheh, jom buat pavlova :p

    ReplyDelete
  4. wah...menarik lah..teringin nak cuba

    ReplyDelete
  5. Perghhhh...mesti sedap nih ☺☺

    ReplyDelete
  6. rajinnya mizah...bagus2..penah rase yg k.sue buat jea...sedap...nyummm...

    ReplyDelete
  7. jiey pun suka pavlova.. nak2 kalau letak blueberry n strawberry.. perghh.. melekat!

    tp mkn org buat je la.. sendiri nk buat, xde la.. :P

    ReplyDelete
  8. sedapnye...
    kita tak pernah try buat lagi...

    harus ngetest jugak ni...

    ReplyDelete
  9. eh..pandainya buat pavlova..sha teringin sgt..nak cuba la nanti,bila rajin..hehe

    ReplyDelete