Click!!! click!!!

Thursday, January 12, 2012

Langkawi-Day 2

Tak habis-habis lagi nak bercerita percutian kat langkawi kan...tak puas la...rasa nak duduk situ sebulan je la... Hari kedua, tak banyak aktiviti kami sekeluarga...kami cuma ke Pulau Payar je..

Untuk ke pulau payar, amik pakej snorkelling, harga rm120 per person untuk adults, anak-anak masih free.. kami amik pakej basic je, pakej beach..kalau nak more activity, korang ambik la pakej platform..tapi lagi mahal ye..tapi, kalau pandai cari n survey, boleh dapat lagi murah la..

Iye-iye je kan...kami masing-masing mana la reti nak berenang, even nak pakai set snorkell tu pun tak reti! heheh..fokus on mandi manda je la...hihi..husbandku syok la cuci mata, majoriti mat salleh or bangsa asing la...orang melayu cuma 2family je kalau tak silap, hari kerja kan..hihi..

Ala...kat sini tak banyak gambar la...sikit2 je sebab excited nak mandi laut kan...pertama kali tau si auni n aufa ni mandi laut...kesian... Pastu teringat dialog auni bila dia nampak orang berenang, dia cakap "ummi! tengok..orang TERBANG!"...haha, tak cukup vocab la tu..hihihihihi, layannnnn...

Sementara nak tunggu pihak agen fetch kami ke jeti, kita jalan-jalan dulu kat area hotel ni..lepas breakfast..-breakfast kat de baron resort ok la, not bad...hihi

Kat sebelah restoran tu, byk pondok2...boleh gak kalau nak breakfast, lunch n dinner kat pondok tu..syok rasa angin bertiup..hihi macam promote hotel tu je kan..haha

Pathway berbumbung ke pool...cantik gak la

Menuju ke pool, ada kolam ikan...ikan besar2...

suka la tu nampak fissshhh...

swimming pool kat de baron resort..

santai...ewah2...hehe

Susah sikit nak handle si auni yang excited and jakun macam umminya , lari sana, lari sini takut dia tetiba masuk dalam pool je...hahaa
Area de baron bistro, tepi laut..buka waktu malam je..siang, boleh berjemur santai2 situ..hihi

Lagi gambar sebelum ke jeti...sangat suka tengok kapal2 berlabuh...

Haa, kalau suka shopping, meh duduk kat de baron resort ni...kat depan hotel tu, ada deretan kedai baru, kat situ ada kedai nama RAM kot, lebih besar dari Haji Ismail Group tu..dan pilihan lagi banyak..boleh jalan kaki je tau...mizah jumpa kedai ni pun hari terakhir kat situ, lagi 2jam flight balik..sedih..hihi, tapi selamat la duit kan..hahaha

Nak naik feri, pertama kali anak-anak naik 'bot', suka la si auni tu..sebab kat rumah selalu angan-angan duduk atas baggage dan nyanyi, "row,row,row your boat.." hihihi, tapi ni tak boleh nak row la ek...hihi

Perjalanan dari jeti ke Pulau Payar, dalam sejam gak la...dalam feri, tidur je la..hehe, tapi memang cantikkkk sangat...air jernih...dan ikan jinak2...banyak sharks, tapi shark jinak gak la kot..heheh

 Nampak ke? hahaha...low quality sgt..hehe

Macam-macam ikan ada, warna warni..kalau ada rezeki boleh nampak nemo, tapi kitorg tak jumpa..tapi comel2 la ikan tu...ada yang rupa mcm kawan si mermaid dalam kartun tu, yang warna biru kuning tu...coral yang cntik, banyak gak gamat2, geli je tengok...alahai, syok la kat situ..takyah snorkell pun boleh nampak ikan2 tu..sebab cetek dan jernih.. hihi, tak byk gambar sebab excited nak mandi manda kan..hehehe
Untuk pakej beach ni, mandi, snorkelling la sampai lebam sampai jam 3...lunch pack disediakan.. jam 3 lebih, bersiap naik feri lagi...dah letih, confirm tidur je la dalam feri...situ dah la panas..amat la panas...huhu, tapi best!

Malam tu, kami makan malam kat restoran wan thai kat pekan kuah...haha, takde gambar gak sebab dah lapar n sedap tau..lagi2 ketam goreng tepung dia...kalau korang gi restoran tu, make sure order ketam tau, sebab lembut je makan dengan kulit2 sekali...heheheh, dan yang uniknya, air kosong dia yang wangi2 pandan, takyah order air lain..hihi

Itu je la aktiviti kami hari kedua..tak puas la..nanti anak2 dah besar sikit rasa nak repeat je pergi pulau payar..banyak penat nak handle anak-anak kecil je ikutkan..tapi masih rasa happy...hihihihi


~Ummi Auni&Aufa~

12 comments:

  1. rindunye nak mandi laut...last mandi laut masa gi Cherating tahun 2010...lama kan? hahahhh!

    ReplyDelete
  2. mizah,

    akak dah lamaaaaaaa x gi Langkawi....last time pegi Dec 2009

    ReplyDelete
  3. bestnya mandi laut...hotel nie baru ke mizah?mcm best jea..bleh la survey2 kat sini kalu nak gie langkawi..hehe

    ReplyDelete
  4. bestnyaaaa..jeles lagi ni..tak pernah lagi pi pulau payar tu

    ReplyDelete
  5. alahaii....rindu nyer ngn langkawi!!

    ReplyDelete
  6. wina: pantai2 yg cantik semua jauh2 dari Kl/selangor kan...huhu

    kak ina: ala, ok lagi tu kak...ni mizah 2012 baru pertama kali jejak la pulak..hihi

    kak arra: hotel baru, atas tanah bertambak...meh2 duduk hotel tu...tak la sesibuk mcm kat cenang tu...

    kak ayu: payar memang cantik!! hehe

    izwa: moh cuti2 malaysia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..mizah.
      serius cantik,relax gitu.

      belum sampai lagi ke sini...
      wah auni aufa mandi laut..sure enjoy sakan kan..

      last mandi laut,masa sekolah menengah kot..uhukk..skang saya udah tua juga... =0

      Delete
  7. Mizah...bestnya.Kalau yana pun rasa macam tak cukup jer beberapa hari.Seminggu okey kot (wah...kena make sure poket betul2 teballah kan).

    ReplyDelete
  8. cantik lah mizah...
    suka pegi langkawi... entah bila la dapat pegi lagi.. huhu

    ReplyDelete
  9. best. pool hotel tu siap ada slide. metsi budak2 suka

    ReplyDelete
  10. dari cerita dah mengambar keseronokannnya.... terasa suka gak ngan resorttu.... best yerk....

    ReplyDelete
  11. Tak pernah lagi gi langkawi...kesian kan...huhuhu...

    ReplyDelete