Click!!! click!!!

Saturday, February 16, 2013

Saya punya grilled lamb chop..kegemaran kami

Eh, mizah bukan jenis pandai masak, rajin masak pun bukan..tapi memanglah tiap hari kena masak..masak yang senang,simple dan yang pasti boleh ditelan,cukup la kan...hehehe...

Tiap kali nak masak yang agak susah, eh bagi mizah grilled lamb chop tu susah la juga sebab rajin dok google resepi, sungguh la berkali nak jenguk resepi orang lain, buka buku resepi..hahah..so kali ni biarlah simpan sini resepi tu...nanti kot2 nak masak lagi,dan lupa resepi..boleh la cari kat blog sendiri, senang....haha,nak tulis kat buku resepi nanti salah letak tak pasal auni ambil buku tu dan buat2 perasan buku tu milik dia! isk,isk...heheheheh

Kami sekeluarga memang penggemar dagong kambing..muahahaha...tapi takdela selalu makan kambing....


Untuk marinate :
5 potong lamb shoulder - selalu beli kat giant,yang marinated pun ada kan..
5 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam -nak lebih pun boleh,nak kurang pun boleh je...
1 sudu besar jintan manis( jintan manis la kot,taktau beza, mizah campurkan dua jenis jintan tu)
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar olive oil
1 sudu besar mixed herbs...nak yg murah beli cap tesco..tak sampai rm5 pun kan...

* kat atas ni anggaran je, tapi rasanya lagi sedap la kan kalau lebih..pandai-pandai adjust orang kata...hehehe

- perap, kalau nak sedap semalaman masuk dalam peti ais bahagian chilled..
- mizah selalu stimkan dulu,baru grill..stimkan dalam 10 minit ke...
- lepas tu grill, siramkan sekali air perapan yang ada..grill la sampai masak...tapi kalau lama sangat boleh kering n keras la kan daging tu..eh ku guna je pan tefal tu..lagi senang kalau ada pemanggang ajaib la kan...

Untuk sos lada hitam:
1 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu besar lada hitam
1 sudu besar butter
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil tepung gandum dibancuh dengan air
2 cawan air
sedikit garam

Cara-cara:
- Cairkan butter dalam kuali, masukkan bawang merah ,bawang putih,lada hitam dan tumis sampai naik bau
- Masukkan sos tiram,kicap dan air
- Masukkan bancuhan tepung gandum tu..dan kacau sampai pekat..
- Rasa dulu camne,lepas tu baru masukkan garam...kalau suka masin letak la lebih...
- Kalau letak cendawan butang lagi sedap la kan...malas nak singgah kedai pi beli...

Siap! sedap dimakan dengan coleslaw ke, mashed potato ke, ikut suka la kan.. Kalau buat coleslaw suka letak kismis dalam tu..nenas pun sedap gak...Meh cuci mata tengok pinggan untuk anak- anak... Auni siap cakap, " dah lama ummi tak buat cantik2 macam ni..." cantik le sangat,padahal main letak2 je... Alhamdulillah,auni n aufa suka...sayur coleslaw tu pun diorang suka makan...tu je la sayur yang diorang nak makan....huhu





5 comments:

  1. Sedap nih..hehe.
    nanti leh try resepi mizah laks..

    ReplyDelete
  2. saya suka makan chicken chop tapi belum pernah cuba buat sendiri lagi...kalo makan mesti mintak sos lada hitam lebih...
    mungkin nanti boleh cuba resepi sos lada hitam tu...hehe...

    ReplyDelete
  3. Rajin betul mizah masak.Kalau yana kan, sos tu pun yana guna yg readymade jer.Hihihi..punyalah pemalas kan.Macam nak cuba resepi mizah ni nanti.Kami satu family suka makan kambing :)

    ReplyDelete
  4. saya pun suka makan kambing..bolehlah cuba nanti :)

    ReplyDelete
  5. wina nie tak pernah lagi masak western macam chicken chop atau grill² nie

    hebatlah mizah :)

    ReplyDelete