Click!!! click!!!

Friday, April 1, 2011

Muffin Pisang or Kek pisang

Yeah, fresh from oven. Sejak selasa lagi nak buat, asek tak sempat2 je..selagi tak buat selagi tu tak senang duduk..chewah !! sebab teringat rugi pisang FIl bagi tu nanti ranum sangat or rosak tak dimakan..hehe
Akhirnya, bangun tidur pukul 1am, dah siap kemas2 rumah(iyo la tu dah siap ke??), siap mengepam, tukar diaper anak2, aii pun buat projek kat dapur la.. pukul 4.30am siap sudah!! thanks anak2 sebab tidur lena malam ni..heeee..Layan!!!!
Tak cantik,kan? takpe..janji sedap!! gebu!! :)


Resepi, ambil dari ratuhati.com cuma derhaka sikit la dok tambah2 serbuk kayu manis..

2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur

caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.

nota: Ni kali kedua buat,..kali pertama pada hari2 terakhir berpantang dulu...suka!!

~Ummi Auni&Aufa~

5 comments:

  1. yummy..
    le ar amik resepi ni lak..
    slalu buat muffin coklat n vanila je..hehe

    ReplyDelete
  2. ash,best kan baking2 ni...seronok bagi orang makan...n seronok kalau husband puji "sedappp" heheh

    ReplyDelete
  3. jelaousnye tgk korang boleh baking bagai huhuhuuu

    betul tue, janji sedap!

    ReplyDelete
  4. ala wina...tu pun asek postpone je..tunggu anak2 tidur baru boleh buat..

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum Ramizah..

    wow! looks so yummy!..btw, thanks so much sb sudi dtg blog ea.. i follow u my dear..

    ReplyDelete